Ayurveda

 

Ayurveda, kennis van het leven

Ayurveda bestaat al een aantal duizend jaar en is de oudst bekende gezondheidsleer op aarde. Tegenwoordig wordt ayurveda steeds meer gewaardeerd als gezondheidsleer. De Wereld Gezondheids Organisatie heeft ayurveda als systeem erkend en als een goed alternatief genoemd in economisch minder krachtige landen. Dat kwam door het feit dat het heel goedkoop was door de lage prijs van kruiden. De vraag naar ayurvedische kruiden is sindsdien zo explosief gestegen dat enkele soorten kruiden zelfs op de lijst van beschermde gewassen zijn gekomen.
Het woord ayurveda zal in het begin vreemd klinken en als je het voor het eerst hoort zal je misschien vragen om het nog een keer uit te spreken. Het woord ayurveda komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit twee woorden, ayus en veda. Ayus betekent leven en veda betekent kennis of wetenschap, wat samen ‘kennis van het leven’ maakt. 

Het precieze ontstaan van de ayurvedische wetenschap is niet duidelijk. Men vermoedt dat bij het ontstaan van volksconglomeraties ook de behoefte aan een gezondheidsleer ontstond. Kruidenkennis, die van generatie op generatie was doorgegeven, werd geformaliseerd en er ontstond een systeem, wat in latere tijden aan universiteiten werd onderwezen.
In de mythologie wordt beschreven hoe ayurveda aan de aarde is gegeven. Duizenden jaren geleden observeerden wijze mannen dat de mensheid leed. Deze wijzen, rishis of zieners genoemd, kwamen in vergadering bijeen in het Himalaya gebergte en besloten de goden te vragen om een oplossing voor het lijden. Eén van hen werd opgezonden naar het verblijf van de goden en ontmoette tussen alle andere goden de god Indra en kreeg van hem de theorie van de ayurveda toegediend, die hij vervolgens terugnam naar de aarde om het daar te verspreiden en te onderwijzen.

Tegenwoordig neemt de populariteit van ayurveda hand over hand toe. De vraag naar ayurvedische kruiden komt vooral in het westen met een sneltreinvaart op gang. Professionals die met ayurveda werken, zijn steeds makkelijker te vinden. Niemand weet de toekomst van ayurveda in India en het westen. Alles wijst er nu op dat de populariteit van ayurveda de komende tijd alleen nog zal groeien. Men zal de kennis van de ayurveda gaan waarderen op zijn eenvoudige toepassingen.

De Ayurvedische leer

De beginselen van de ayurvedische theorie zijn voor een ieder vrij eenvoudig te begrijpen. Het feit dat het zo simpel is komt voort uit het feit dat ayurveda een beschrijving is van observaties die gedaan zijn in de natuur en de menselijke omgeving en deze observaties gaan voor iedereen en alles op. Juist die eenvoud maakt ayurveda zeer toepasbaar.

De drie dosha’s, ayurvedische fysiologie

De interactie tussen drie krachten of substanties, of hoe je het woord ‘dosha’ ook maar wil vertalen, bestuurt de fysiologie van het menselijk lichaam. Ook ons geestelijk functioneren staat onder invloed van de dosha’s. Volgens de theorie zijn deze drie dosha’s te vergelijken met zon, maan en wind. De drie dosha’s zijn vata, pitta en kapha.
Alles in het stoffelijk universum is opgebouwd uit een combinatie van de vijf grote elementen, aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Ook het menselijk lichaam is opgebouwd uit de 5 elementen. De drie dosha’s ontstaan door drie combinaties van de 5 elementen. Dosha betekent letterlijk gebrek en dosha’s staan ten grondslag aan het ontstaan van disbalans.
De combinatie van aarde en water vormt kapha. Kapha is verantwoordelijk voor de opbouw en kracht van het levende lichaam (maan). Kapha wordt gevormd in de mond, longen en maag. Vuur en water vormen pitta. Pitta is verantwoordelijk voor alle biochemische processen en is het metabolische, transformerende principe (zon). Pitta wordt gevormd in de maag, dunne darm, lever en alvleesklier. Tenslotte ontstaat vata uit de elementen lucht en ruimte. Vata is het stuwende principe in ons lichaam en zorgt voor alle beweging (wind). Vata wordt gevormd in de dikke darm en het bekkengebied.
In verhouding zorgen de dosha’s voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wanneer de dosha’s uit balans zijn veroorzaken ze (geestelijk) ongemak.
Wij zij allemaal verschillende individuen met verschillende opbouw van lichaam en geest. Ongelooflijk veel variaties zijn mogelijk, niemand is identiek. Dit komt omdat iedereen een verschillende verhouding van de dosha’s in zijn of haar lichaam heeft. Doe hier de constitutietest om te bepalen welke dosha's bij u overheersen.