Behandeling

 
 
Genezen met Ayurveda Svedana-ayurvedisch stoombad Spirituele genezing
Voeding of Vasten Panchakarma Yoga
Kruidengeneeskunde Dhara  
Snehana-ayurvedische massagetherapie Netrabasti
 


Genezen met ayurveda

Ayurveda kent veel verschillende soorten behandelingen. Alle behandelingen hebben hetzelfde doel en dat is het herstellen van de inwendige balans. Deze balans kan door allerlei factoren verstoord raken.
De factoren die een rol spelen zijn: constitutie, (slechte) gewoontes, leefomgeving (milieu), voeding, klimaat, seizoenen, leeftijd enzovoorts.
Ayurveda leert ons hoe we de balans kunnen behouden of herstellen door gewoontes te veranderen of juist in stand te houden, door bepaald voedsel niet te eten of juist wel.
Bij elke ayurvedische therapie speelt voeding een belangrijke rol. Een oud gezegde illustreert dit: als je gezond eet heb je geen medicijnen nodig, als je niet gezond eet ook niet!. Een goede spijsvertering staat aan de basis van een goede gezondheid. Kortom het is van belang dat bij elke vorm van therapie aandacht aan de voeding wordt gegeven.
Voeding of vasten
Vasten kent in de ayurveda verschillende vormen. Het kan variëren van volledige voedselontzegging tot meerdere malen per dag een lichte maaltijd.
Vasten zorgt voor een sterke spijsvertering en dat draagt bij aan een goede gezondheid. Het spijsverteringskanaal wordt erdoor gerevitaliseerd.
In de volgende beeldspraak vergelijkt ayurveda de spijsvertering met een kampvuur.
Op een nog slechts smeulend kampvuur dient men geen grote blokken hout te leggen. Eerder dient men licht materiaal als takjes en stro toe te dienen om het vuur weer aan te wakkeren.”
Een sterke spijsvertering en heeft een sterke celstofwisseling op weefselniveau tot gevolg. Opgeslagen ziekmakende afvalstoffen c.q. spijsverteringsslakken kunnen op deze manier worden verbrand en ‘opgeruimd’.
Een vastenkuur wordt afgestemd op de constitutie, leeftijd, seizoen en kracht van de patiënt en varieert in duur van 1 tot 7 dagen.
Een mildere vorm van de vastenkuur kan langere tijd volgehouden worden en is soms noodzakelijk om beter te worden. De voeding dient dan wel uitgebalanceerd te zijn. De begeleiding van een deskundige (als je het zelf nog niet bent) om complicaties te voorkomen is wel een vereiste.
KruidenleerIn de ayurvedische kruidenleer wordt gebruik gemaakt van kruiden met gezondheidsbevorderende eigenschappen. In de ayurveda zijn veel verschillende kruiden bekend. De potentie van de kruiden is al duizenden jaren bekend en beproefd. De oude ayurvedist Caraka heeft in zijn boek de Caraka Samhita vijftig groepen van elk tien kruiden beschreven. De verdeling van de vijftig groepen is op basis van de specifieke werking. Zo bestaat er bijvoorbeeld een groep van kruiden die alle 10 een positief effect op de huid hebben of op de urinewegen, de spijsvertering, de luchtwegen enzovoorts. De kruiden kunnen in verschillende vormen worden ingenomen of toegediend: tabletten, poeder, extracten, zalven, oliën of als thee en zo zijn er nog een aantal toedieningsvormen.
Kruiden kunnen veel effecten op het lichaam hebben. In ayurveda wordt het effect op de dosha’s nauwkeurig bekeken. Voor dezelfde aandoening kunnen bij verschillende individuen door afwijkende dosha-verhoudingen verschillende kruiden worden voorgeschreven. Simpeler gezegd: er zijn vele honderden middelen in de ayurvedische kruidengeneeskunde die worden gekozen naar gelang de constitutie en aandoening.
Tegenwoordig wordt gewerkt met meer dan tweeduizend jaar oude recepten en meer recentere recepten, of recepten die door individuele vaidya's (ayurvedisch deskundigen) zijn samengesteld.
Kruiden kunnen voor elke disbalans ingezet worden. Over het algemeen werkt ayurveda met combinatiepreparaten. Verschillende kruiden worden in verschillende concentraties bij elkaar gevoegd om hun onderlinge werking te versterken met als doel de organen die een rol spelen te stimuleren.Snehana-ayurvedische massagetherapie
De traditionele ayurvedische massage wordt meestal door twee personen gegeven. De beide masseurs staan ieder aan een andere kant van degene die gemasseerd wordt. De massage kan ook door één persoon worden uitgevoerd.
Tegenwoordig wint de ayurvedische oliemassage aan populariteit in het westen en er is een groeiend aantal mensen dat zich regelmatig laat masseren. Bij de massage worden klachtspecifieke kruidenoliën gebruikt. Er zijn oliën die goed voor de huid, bijvoorbeeld in het geval van eczeem, of oliën die goed zijn voor pijnlijke gewrichten en zo zijn er veel recepten.

AbhyangaRegelmatig een ayurvedische massage heeft de volgende voordelen:
-zenuwsterkend, circulatieverbeterend
-weefselversterkend
-beschermend
-weerstandverhogend
-huidversterkend
-vesterkend voor spieren, botten en gewrichten
-kalmerend
-pijn verminderend

Een dagelijkse zelfmassage voor het bad of de douche is zeer goed voor de gezondheid. Klik hier voor de instructies van een ayurvedische zelfmassage.
Met de volgende vergelijking illustreert ayurveda het nut van het toedienen van olie:
Als een droog stuk hout soepel en sterk wordt door het te oliën, hoe zou dan het lichaam geen nut ondervinden van olie?
Svedana-ayurvedisch stoombad Svedana
Svedana betekent ‘het zweten’ of ‘zweetbad’. Svedana volgt altijd op een oliemassage.
De in de poriën van de huid doorgedrongen olie liquificeert (maakt vloeibaar) opgeslagen aam (toxines) en middels het zweet worden de afvalstoffen naar buiten afgedreven en teruggebracht in de circulatie waarna ze kunnen worden gemetaboliseerd.
Het zweten kan op allerlei manieren worden opgewekt. De drie belangrijkste manieren zijn:
Picicil: verwarmde kruidenkompressen masseren de olie in de huid. Zeer effectief bij gewrichtsklachten, stijve spieren en de behandeling van cellulitis.
Nadiswed: in een ketel wordt water met toegevoegde kruiden opgewarmd en tot koken gebracht. Via een slang wordt de ontstane stoom op aangedane delen van het lichaam toegediend.
Steambox: liggend of zittend in een afgesloten ruimte wordt warmte ingebracht met of zonder stoom. Belangrijk deel van een ontgiftigingsprogramma en na een massage om de doorgedrongen olie naar buiten te brengen. Het hoofd wordt vrijgelaten om verhitting te voorkomen.
Panchakarma
Panchakarma betekent letterlijk ‘vijf acties’. Panchakarma is een inwendig reinigingsprogramma, gericht op het herstellen van het evenwicht van de dosha’s en het elimineren van toxines en afvalstoffen. De vijf acties zijn braken, purgeren, klisma’s, neusdruppels en aderlaten. Een volledige panchakarma behandeling kan anderhalf tot twee maanden in besslag nemen.
Vamana betekent therapeutisch braken door inname van kruidendranken of opgeloste zouten. Na een voorbereiding van een aantal dagen geeft men een braakmiddel in een bepaalde dosering afhankelijk van de aandoening en de constitutie van de persoon. Men start met braken, wat wel kan oplopen tot 12 expulsies. Men reinigt met deze therapie de longen en holtes van het hoofd. Het wordt toegepast bij huidaandoeningen, aandoeningen van het zenuwstelsel, gebrekkige spijsvertering etc. Het verwijdert een overschot aan kapha uit het lichaam
Virechen ofwel purgeren. Dit wordt gedaan om overtollig pitta uit het lichaam te verwijderen en is vooral effectief bij huidaandoeningen en bij elke aandoening waarbij pitta verhoogd is.
Virechen volgt vaak op vamana, waarbij tussen vamana en virechen en herstelperiode zit van enkele dagen. In deze tijd wordt het lichaam voorbereid om de virechen te ondergaan.
Basti ofwel klisma’s. In de ayurveda worden klisma’s gegeven om het teveel aan vata in de darmen en het bekkengebied te verminderen. Het is een buitengewoon goede behandeling voor verzwakte darmen. In een uitgebreide panchakarma-kuur kunnen wel 30 klisma’s worden gegeven in een maand tijd. De klisma’s zijn dan afwisselend groot (900 ml) en klein (450 ml). De grote zijn reinigend en bevatten kruiden, water en olie. De kleine basti’s zijn daarentegen voedend en bevatten verhoudingsgewijs meer olie en kunnen zelfs volledig uit olie bestaan. In een kuur gegeven moet tussen de virechen-behandeling en basti-behandeling weer een rustperiode in acht worden genomen.
Nasya. Geneesmiddelen worden via de neusgaten toegediend ter behandeling van een groot aantal problemen, waaronder sinusitis, migraine, nek- en schouderklachten.
Raktamokshana, aderlaten wordt zelden toegepast maar is effectief bij verontreinigd bloed, huidaandoeningen en slecht genezende wonden. Het wordt nauwelijks nog toegepast. In de reguliere westerse geneeskunst wordt deze behandeling echter steeds vaker met goed resultaat toegepast bij de behandeling van stinkende open wonden.
Dhara
Dhara betekent stroom of gieten. Bij de dhara-behandeling wordt een vloeistof (olie, melk, kruidenextracten, kokosmelk) over het lichaam uitgegoten.
De sirodhara (hoofdstroom) is de bekendste en meest toegepaste dhara-behandeling. De op lichaamstemperatuur gebrachte vloeistof wordt in een straal over het voorhoofd gegoten of gedruppeld gedurende een bepaalde tijd. Deze behandeling is zeer effectief bij slapeloosheid, spanningshoofdpijn, epilepsie, onrustige gevoelens, depressiviteit, angsten, haarverlies, burn-out en een grote lijst van andere beschreven aandoeningen.
Dhara kan ook boven het hart en de nieren worden uitgevoerd om deze organen te versterken. Opvallend na een ‘hartdhara’ is de meetbaar verlaagde bloeddruk en polsslag.
De behandeling kan indien nodig zeer intensief (tot één uur) gegeven worden op dagelijkse basis gedurende een bepaalde periode.
Netrabasti Netrabasti
Oogbad. Netra betekent ‘oog’ en ‘basti’ betekent reservoir. Er wordt om de oogkas van beide ogen een walletje ‘gebouwd’ van een natuurlijke pasta. Zo maakt men een reservoir waar bijvoorbeeld verwarmde geklaarde boter (ghee) in wordt gegoten. Deze ghee staat tot maximaal twintig minuten boven het open oog. Het oog wordt hierdoor versterkt, gekoeld en raakt afvalstoffen kwijt. Deze behandeling is zeer weldadig voor het oog en wordt toegepast bij verschillende oogaandoeningen.De ogen worden stralend, rimpels verminderen en het zenuwstelsel wordt mede gevoed.
Spirituele genezing Spirituele genezing
In de ayurveda wordt de volgende definitie van gezondheid gegeven:

"Hij wiens dosha’s in harmonie zijn, wiens spijsvertering goed is, wiens lichaamsweefsels normaal functioneren, wiens uitscheidingsfuncties in evenwicht zijn, en wiens Zelf, geest en zintuigen altijd vol geluk zijn, hem noemt men een gezond mens."

Uit het laatste blijkt het belang wat ayurveda hecht aan geestelijke gezondheid. Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn onafscheidelijk. In ayurveda worden spirituele oefeningen als gebed, meditaties en leefregels gegeven om de algemene gezondheid te bereiken. Het lichaam is het voertuig van onze ziel. Het lichaam moet verzorgd worden om de ziel optimaal te ‘vervoeren’ en de geest dient gevoed te worden zodat het de heldere leidsman van het lichaam kan zijn.

Yoga Yoga
Allerlei verschillende posities van het lichaam, uitgevoerd om de gewenste organen en lichaamsdelen te beïnvloeden en versterken. Yoga is officieel geen onderdeel van ayurveda maar is een op zichzelf staande wetenschap. Een ayurvedische behandeling gaat uitstekend gepaard met geselecteerde yogaoefeningen, die erop gericht zijn het lichaam op de juiste manier te stimuleren.